Sur gurksoppa

Eftersom gurksoppan blev så fantastiskt god igår ville jag dela med mig av receptet och processen. Detta var alltså en snabbvariant, jag har blivit presenterad rätten av Gabi som då hade kokt den med köttben för att få riktig buljong men eftersom man inte alltid har tid att göra mat så grundligt ville jag se om det gick att fuska ihop den. Det gick alltså, den blev så god att jag under kvällens gång åt upp hela grytan och får nog vänta ett tag innan jag äter rätten igen :(

Hur gör man då en sån knasig soppa?

1. Köp de suraste inlagda gurkorna (kwaszony) i vilken polsk butik som helst, de finns överallt.
2. Riv gurkorna på ett rivjärn och lägg i en skål.



3. Tärna några nypotatisar, hacka en gul lök och en vitlöksklyfta. Bryn detta.
4. Häll lite vatten i grytan så att grejerna får puttra, rör i lite buljong efter behag, jag tog lökbuljong, Vegeta och Knorr-fond + salt och peppar.



5. Häll ner gurkrivet och spadet som bildats.
6. Koka tills potatisen är mjuk, rör ner ett par rejäla klickar mejeriprodukt, jag tog Smietana och Balkan-yoghurt.
7. Smaka av och servera



Det fina med den här soppan är syrligheten som möter den mustiga kryddan i buljongen och rundas av med mejeriprodukterna. Oslagbar med en skiva gammeldags polskt bröd och ett glas mjölk!

K

Kommentarer
Postat av: Gabi

Mmmm.... nu blev jag sugen på att laga den jag med! Du borde skriva kokböcker, förresten.

2010-06-17 @ 21:57:21
URL: http://ibag.blogg.se/
Postat av: nonpolar

kwaszone eller kiszone :)

2010-06-18 @ 00:14:38
Postat av: anders

kanske man skulle prova.

2010-06-21 @ 21:32:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0