Abort i Sverige och Polen

Följande artikel om det polska abortförbudet publicerades idag i Sydsvenskan. Att det ens är möjligt att under en förlossning krysta så att ögonen blöder känns sådär, men så är det tydligen. Det är i alla fall intressant med de polska och svenska abortlagarna. Ni kanske minns motionen i riksdagen som gick ut på att utländska kvinnor skulle få göra abort i Sverige. Detta gjorde Polen rasande eftersom man fruktade att många polska kvinnor skulle utnyttja detta men förslaget klubbades igenom och Göran Hägglund var lite förvånande en av de drivande i frågan.

Så ser det alltså ut nu, fri abort i Sverige och förbud i Polen. Men förr var det inte så, faktum är att det finns många historier i våra föräldrars och mor- och farföräldrars generationer om abortresor till Polen. Fram till 1974 var abort bara tillåten i Sverige om man hade särskilda skäl och under denna tid var aborten laglig i Polen. 1993 ändrade dock Polen sina lagar och rättigheterna till abort blev mycket mer restrektiva, liknande dem som fanns i Sverige på 60-talet.

Polen är alltså inte ett exempel på en långsam väg mot postmoderna fri- och rättigheter utan snarare en föregångare i tillbakagång.

K

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0