Kaffe och jurister

Sitter med mitt aeropresskaffe och försöker reda ut begreppen. Har pratat med en jurist på konsultatet i Malmö (den enda myndighet som velat hjälpa till, Malmö kan man lita på) och fick veta att jag inte behöver söka uppehållstillstånd från början eftersom det är okej att vara i landet i 3 månader. När jag sedan ansöker om förlängt uppehållstillstånd kan jag använda min firma (om jag hunnit starta) som argument för att få stanna. Det ska bara vara en formalitet då men det är bra att ha ett skäl att vilja stanna.

Jag ringde även till min lägenhetskontakt som skrattade när jag presenterade mig, han är nog mer än lovligt trött på mig vid det här laget. Jag bad honom kontakta ägaren eftersom han ihop med mig måste ansöka om att jag registrerar mig på adressen. Han lovade göra detta och lovade även att hjälpa mig med internetinstallationen.

Eftersom jag inte tagit bilder på en jurist på länge får ni nöja er med en kaffebild.



K

Flaskhals

Min första flaskhals vad det gäller uppehållstillståndet kom redan innan jag hunnit ansöka. Jag vet nämligen inte var jag ska ansöka och ringde därför till polska konsulatet i Stockholm som meddelade att de inte kan hjälpa mig eftersom de hjälper polacker i Sverige och inte tvärtom. Jag skulle vända mig till svenska ambassaden i Polen, vilket jag gjorde och fick svaret att jag skulle vända mig till polska konsulatet i Stockholm eftersom de hjälper polacker med frågor om Sverige medan konsulatet ska hjälpa till med frågor om Polen. Båda tyckte svaret jag fått av den andre parten var mycket märkligt. Själv fick jag en déjà vu eftersom jag varit med om detta förut i andra sammanhang. Snubben i Warszawa skulle i alla fall höra sig för.

Bankkonto kan jag inte starta från Sverige eftersom svenska och polska Nordeakontor inte har med varandra att göra. Spännande det här. För att göra ett försök att se ljust på det hela bjuder jag på en bild som föreställer den snyggaste flaskhalsen jag vet.




K

Värdinnedrömmar

Ja, för att svara lite offentligt på den kommentar jag fick (av min blivande mentor) på det förra inlägget så måste jag bara säga att ett litet cocktailparty för blivande kollegor i min nya lägenhet i gamla stan med utsikt över ett rosa 1700-talsslott... känns H-E-L-T okej.

Jag längtar mitt i all separationsvemod.

K

Mitt plejs

Väntar just nu på de 8000:- jag har skickat ut i tjottahejti eftersom jag angav en mottagaradress på transaktionen som inte matchar kontonumret. Det är bara att hoppas att de vänder och kommer tillbaka till mig. Jag trodde ett tag att detta innebar att jag inte fick lägenheten eftersom jag var tvungen att sätta in depositionen + agenturavgiften för att de skulle kunna hålla den till mig, jag fick dock ett lugnande mail med smiley och allt som talade om att oavsett vilket så väntar lägenheten på mig och har pengarna inte kommit kan jag betala cash när jag kommer.

Ser fram emot att ta bilder på den och visa er. Snart!

K

Att skapa sig en (polsk) firma

Det där med att starta företag är ju ett företag i sig om man väljer att göra det i sitt eget land, nu håller jag på att undersöka hur det svårt det skulle vara att starta den i Polen i stället. Varför? It spells m-o-n-e-y. Jag hade inte ens en tanke på det först men så fick jag erbjudande av mina vänner där att de kunde hjälpa mig lite med detaljerna vilket öppnade upp helt nya möjligheter, jag hoppas bara att de inte ångrar sig när de inser att de faktiskt är en hel del info jag behöver. Jag planerar dock att skaffa mig en engelsktalande revisor i Warszawa snarast så att jag inte är till alltför stor belastning.

Efter att ha talat med nämnda vänner, Försäkringskassan och Skatteverket har jag förstått att bland annat följande måste göras:

  • Skaffa uppehållstillstånd i Polen. Känns intressant att vara på andra sidan om uppehållsstillståndet.
  • Skriva mig i Polen. Alltså byta s.k. hemvist.
  • Öppna ett polskt konto. Borde inte vara så komplicerat.
  • Säga upp min svenska socialförsäkring. Jag har alltså inte rätt till svensk sjukvård längre om jag inte har ett polskt  EU-kort med mig när jag är hemma och hälsar på, då har jag rätt till samma vård som svennarna.
  • Skaffa en polsk sjukförsäkring. Kanske underförstått.

Hade jag haft rätt till Föräkringskassans tjänster under min utlandsvistelse skulle jag dessutom lämnat ett levnadsintyg då och då men nu har jag inte det och ergo bryr de sig inte om ifall jag lever eller ej. Tur det finns andra som gör det.
Skulle gärna haft liiiite mer tid på mig att ordna detta men nu är det som det är och på ett sätt är det skönt att lägga full växel när det stått stilla så länge. I morgon ska det ringas till familjerevisorn, vännerna i Polen och lägenhetsagenten.




K

Kontrakt

Äntligen! Jag har fått mitt kontrakt och det ser bra ut. Nu har jag även bokat flyg till den 10:e augusti. Nu händer det. Drömlägenheten är också under förhandling...

K

Soon and very soon...

Många av er vet redan att detaljerna inför min anställning inte riktigt fallit på plats än och att det är en svår väntan eftersom jag inte vågar skriva på för lägenhet eller uthyrning av mitt rum förrän det är klart. Idag fick jag i alla fall ett mail som gjorde mig lite lugnare, det verkar med största sannolikhet bli heltid och det finns en tanke bakom min anställning, alltså inte bara som en tillfällig avlastning.

Jag väntar fortfarande på kontraktet och inte förrän då kommer jag är kunna lägga full växel på det nya spåret men jag har börjat jogga längs räslen så länge. I morgon börjar jag flytta ut så smått.

Har också börjat tänka om angående firman jag behöver starta för att fakturera min nya arbetsgivare. Mina vänner i Warszawa insisterar på att hjälpa mig registrera firman där i stället eftersom skatter och avgifter är mycket lägre där, vilket jag naturligtvis är oerhört tacksam över.

Det kommer att bli mycket mer frekventa inlägg så fort allt fallit på plats.



Warszawa by night (tagen några dagar för hemgång juni 2008)

K

Yes ICANN!

Efter fyra intervjuer med sammanlagt sex personer och åtskilliga mail (och en låång väntan) har jag äntligen fått grönt ljus. Jag ska börja jobba för internetregeringen och flyttar till Warszawa i augusti!

Vad internetregeringen är? Den mer komplexa förklaringen får nog vänta tills jag själv är mer insatt men i korthet är det såhär: Organisationen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) utvecklar och underhåller det som gör att internet sitter ihop och att man kan navigera mellan olika sidor dvs IP-adresser och domännamn. Organisationen är uppbyggd som en regering och har medarbetare över hela världen med huvudkontor i Los Angeles (det var ju trots allt USA som kom på det där med internet). Arbetet kallas internet governance.

Under min tid i Warszawa förra året lärde jag känna Gabi som jobbar för ICANN och har genom henne fått det här jobbet. Trots att jag rent tekniskt skulle kunna jobba från Malmö underlättar det för inlärningsprocessen om jag åtminstone i början finns där Gabi finns, och jag har ju bara väntat på ett tillfälle att få åka tillbaka. Jag kommer att fungera som en assistent, främst till henne men även till andra inom organisationen, och arbeta med de administrativa bitar (transkribering av telefonkonferenser etc) som är i vägen och slukar tid från deras egentliga arbetsuppgifter.

Det blir en helt ny resa och därför en helt ny blogg. Kanske denna gång även personlig lite nu och då. Vi får se. Jag ska i alla fall tillbaka till mitt Warszawa och kommer garanterat att fortsätta rapportera mina intryck av det polska samhället.

Hoppas ni vill läsa!

K

RSS 2.0