Brysselfilm

Om någon är intresserad av hur Brysselmötet såg ut så har jag klippt ihop den här lilla filmen till vår egen youtubekanal:



K

Sommar i badrumsparken

I vintras tog jag fyra bilder i min grannpark, den Kungliga Badrumsparken. I helgen besökte jag samma fyra platser och tog nya bilder.










K

Valet

Vår svenska midsommarfest var väldigt trevlig igår men jag glömde kameran hos Gabi så bilder från den blir det inga nu. För er som undrar har Polen ännu ingen ny president, för att vinna måste en kandidat få stor majoritet (kan inte siffrorna) vilket inte skedde och därför ska folket gå till val en andra gång för att avgöra mellan de två mest populära, vilka är Komorowski (riksdagens talman) och Kaczynski (bror till den framlidne presidenten). Innan idag gick jag förbi den här affisch-pelaren där någon vettig människa försökt riva ner Kaczynski. Hur säger man maktfullkomlighet på polska?


 

K

Bryssel

Ursäkta den dåliga uppdateringen, jag har knappt haft en minut över och det närmaste jag kom att blogga i Bryssel var att logga in på blogg.se. Jag är alltså hemkommen från mitt första ICANN-möte och känner mig som en mörad biff. I morgon blir det dock full rulle igen för då ska jag och Gabi ha svensk midsommarfest hemma hos henne. Blev vid midnatt klar med silltårtorna efter att ha ägnat dagen åt att klippa Bryssel-film, jobba och sova. Mötet var en mycket intressant om än utmattande upplevelse. Måste också säga att jag börjar tycka att Bryssel är en riktigt trevlig stad.



Till höger syns mötesbyggnaden i glas.


In action



Kul reklamtrick från ausregistry, man fick trycka
en t-shirt med valfri domän, precis som det kommer att
se ut på nätet om ca 1-2 år.



Council-möte. Mina uppgifter på de här mötena var
bland annat att ladda upp foks presentationer på
storbildsskärmen, ta anteckningar och sköta det
virituella mötesrummet och telefonlinjen för de som
deltog på distans.



I en antik galleria där jag köpte pinsamt stora
mängder belgisk choklad och upptäckte att jag
blivit av med mitt VISA-kort, pengarna var som
väl var kvar på kontot.

K

Ingen kebab här

På skylten står "Hos oss finns ingen Kebab", det tyckte jag var kul.

K


Sur gurksoppa

Eftersom gurksoppan blev så fantastiskt god igår ville jag dela med mig av receptet och processen. Detta var alltså en snabbvariant, jag har blivit presenterad rätten av Gabi som då hade kokt den med köttben för att få riktig buljong men eftersom man inte alltid har tid att göra mat så grundligt ville jag se om det gick att fuska ihop den. Det gick alltså, den blev så god att jag under kvällens gång åt upp hela grytan och får nog vänta ett tag innan jag äter rätten igen :(

Hur gör man då en sån knasig soppa?

1. Köp de suraste inlagda gurkorna (kwaszony) i vilken polsk butik som helst, de finns överallt.
2. Riv gurkorna på ett rivjärn och lägg i en skål.



3. Tärna några nypotatisar, hacka en gul lök och en vitlöksklyfta. Bryn detta.
4. Häll lite vatten i grytan så att grejerna får puttra, rör i lite buljong efter behag, jag tog lökbuljong, Vegeta och Knorr-fond + salt och peppar.



5. Häll ner gurkrivet och spadet som bildats.
6. Koka tills potatisen är mjuk, rör ner ett par rejäla klickar mejeriprodukt, jag tog Smietana och Balkan-yoghurt.
7. Smaka av och servera



Det fina med den här soppan är syrligheten som möter den mustiga kryddan i buljongen och rundas av med mejeriprodukterna. Oslagbar med en skiva gammeldags polskt bröd och ett glas mjölk!

K

Polsk bra-lista

Det här är trevligt med att bo i Polen just nu:

 

·  Jordgubbarna kostar 7 kr litern och är goda

·  Färsk sparris finns att tillgå för halva den svenska priset (ja samma tema som ovan men värt att notera)

·  Det verkar inte som att Jarosław “The evil twin” Kaczynski vinner presidentvalet på söndag (tack gode gud).

·  “Om man kastar en sten i Warszawa träffar man ett sushi-ställe” sa min finska kompis och det stämmer. Prova de utsökta baked maki salmon skin roles eller dynamite roles med majonnäs och chili. Polackerna måste ha varit japaner i ett tidigare liv.

·  Solen.  Även om jag missade supervärmen som rådde förra veckan är det för det mesta soligt och trevligt, just nu kring 20 grader.

·  Man slipper alla löpsedlarna kring bröllopet och erbjudanden att köpa kungligt choklad när man går in på pressbyrån.

·  Ölen är som vanligt god och billig och uteserveringarna är många.

 

Ikväll ska jag laga en snabbvariant på sur gurksoppa.

 

K


Back in town

Tillbaka efter en vecka i Sverige, missade veckan av tropisk värme här i Wawa, det var ganska fint igår kväll när jag kom hit men idag regnar det här också, deppigt. Hoppas värmen återvänder. Det var i alla fall trevligt att vara i Sverige, förutom av uppenbara anledningar som familj och vänner var det kul att gå på Hemköp, det finns så mkt god mat i Sverige! Eftersom jag hade väska och man nu får ta med sig hela 32 kilo åkte både prästost, kaviar, mästarmatjes, tunnbröd och halloumi åkte med.

Och så var det ju trevligt att möta alla 96 % trevliga servicemänniskor i Sverige, man kan faktiskt inte bli annat än på gott humör, faktum är att jag till och med blev niad i flygplatskiosken.

Nu är det några dagars förberedelse innan mitt första ICANN-möte som börjar i Bryssel på lördag.

K

Gissa nyheten

 

Yep, från och med i tisdags började polackerna kastrera sina våldtäktsmän! Kanske inte riktigt på det här viset men det var svårare att illustrera kemisk kastrering.

En undernyhet i den länkade notisen säger också att handel med nazistiska och kommunistiska minnessaker ska ge upp till två års fängelse vilket låter väldigt märkligt eftersom Warszawa kryllar av krigs-kitsch-butiker. Får kolla upp vad det innebär exakt.

K


Hemskt mycket/lite hej

Det har gjorts en undersökning av servicebemötande i europeiska länder, dvs hur ofta kassörskorna/kassörerna ler, säger hej och annat trevligt. Sverige kom först och Polen sist! Polackerna var endast ca 30 % trevliga medan svenskarna var uppe nånstans runt 96 %. Mycket intressant och ytterligare en bekräftelse på att jag inte ska ta åt mig av butterheten. Men det är inte lätt att hantera alla gånger när man kommer från ett land med 96 % trevliga prickar.

Det ska dock nämnas i sammanhanget att jag kollade upp brottsstatistik för Sverige och Polen häromdagen (wikipedia och BRÅ) och fick en annan sak bekräftat, nämligen att Sverige är mycket våldsammare än Polen. Den senaste statistiken för Polen gällde 2006 då det skedde 1,28 mord på 100,000 invånare. Samma siffra för Sverige var 3, alltså mer än dubbels så många! Våldtäktssiffrorna var inte roligare, 2002 hade Polen 6,13 anmälda våldtäkter på 100,000 invånare medan Sverige hade 24,47. Jag tror inte att mörkertalen skiljer sig något nämnvärt mellan dessa två länder, dessutom stämmer det med känslan folk har, mina polska tjejkompisar bekräftar att de aldrig känner sig otrygga i Warszawa.

Slutsats? I Polen ger man utlopp för sina negativa känslor i servicesammanhang. I Sverige slår man ihjäl varann med ett leende.

K

Aja BAJA

Igår hade jag min första privatlektion i polska genom en språkskola här i stan, min lärare är en namne och verkar väldigt bra. Det var väldigt roligt att komma igång, tydligen har jag bra uttal och så pass bra förståelse att hon ska börja lägga mig på nivå 3 vilket är lite mer avancerat, nervöst men kul att veta att jag inte räknas som total nybörjare. Vid ett tillfälle började dock läraren skratta och jag tänkte att det väl inte var så pedagogiskt, men det visade sig att jag som beskrivning till en bild råkat säga "Jag bajsar" i stället för "Jag gör ett inköp". Inte lätt den där polskan....

K

RSS 2.0