Snöjogging

Idag trotsade jag minusgraderna, byltade på mig massor av kläder och sprang en runda i parken. Jag kände mig som en friluftsäventyrare. Tills jag trasslade in mig i mina byxor och trillade i en snöhög, då kände jag mig bara dum. Men jag är ändå väldigt nöjd med mig själv. Ikväll jag gå och prova en italiensk restaurang som finns längre ner på min gata.

Min avdelningsstrategi fungerar för övrigt bra och min lägenhet består nu av ettochettkallt rum med kokvrå.

K

Kalla kriget

Nu minns jag hur det var förra vintern, alltför väl. För nu sveper kylan in genom mina skrangliga tvåglasfönster och jag går som i stelkramp omkring om kvällarna. Men i år tänker jag inte ta det, jag barrikerar öppningen mellan rummen md ett lakan, hottar upp det minsta rummet med mitt mobila element och sover där. Så det så! Och snart blir det en veckas 25-gradig värme.

K

Bröstkaos

Ville bara påpeka att bröstoperationen som gick fel räknas som en stor skandal även i Polen och prat om sjukvårdsreformer har blivit alltmer intensivt. Ingen förstår hur det kunde gå till som det gjorde.

K

Turkeeey

Som lovat, bilder från kalkonmiddagen nedan. Det var gott och dessutom kul att ta vara på helgdagen, även om den inte är min egentligen. Men jag lånar gärna ut Lucia om nån vill testa det. Jag trodde kanske att cranberrysåsen skulle vara nåt jag inte hade provat innan men det var bara en skål med lingon, gott men inte direkt obekant. När jag är ute och äter med Marta händer det ibland att hon tar doggybag med maten hon inte orkar äta upp, det gör aldrig jag, nedan ser ni varför.



Redo att hugga in



Martas tallrik när hon var mätt



Min tallrik när jag var mätt



Sen gick vi lite crazy och beställde in lökringar som ingen egentligen
orkade äta så mycket av. Men är det en amerikansk restaurang med
rödrutig duk så är det.


K

Happy thanksgiving!

Idag ska jag fira min första riktiga thanksgiving på amerikansk restaurang. Jag hoppas på crannberrysås och hela paketet. Detta är en av fördelarna med att bo i en större stad, att det är gott om såna här events. Om jag får lite kul bilder tagna så lägger jag upp dem här sen.

Och så tänkte jag försöka vara riktigt tacksam hela dan, för jag har mycket att vara tacksam över.

K

Kalla kvällar

Vintern är snart här, snön har börjat falla så smått i vissa delar av stan. Idag tog jag en promenad för att hämta min telefon som är på lagning igen, denna gång för att jag tappade den i gatan. Den var inte klar. Stan är fin nu, luften är frisk trots innerstadstrafik och ljusdekorationer har börjat sättas upp överallt. Jag tycker om alla fönster som lyser på kvällarna. Det ser nästan ut som att det brinner i byggnaderna.




















K



Avveckling

Idag var jag och träffade min revisor för att diskutera avvecklingen av mitt företag och bankkonto. Problemet är att jag måste behålla bankkontot några månader extra efter att mitt företag lagts ner eftersom deklarationen inte är klar förrän i april. När vi diskuterade detta med en banktjänsteman fick vi beskedet mitt konto egentligen ska följa mitt företag men om jag inte talar om för dem att mitt företag är avslutat så vet de ju inte det eftersom de i regel inte kollar sånt - PROBLEM SOLVED.

Jag nämnde för min revisor att jag kommer sakna den polska skattesatsen och försäkringsavgifterna och hon höll med om att den var trevligt låg men la till: "Du ska vara glad att du inte har blivit sjuk under tiden du varit här - you pay nothing, you get nothing!" och med det syftade hon på väldigt långa vårdköer. Och visst, jag är glad vad man får av de svenska skatterna, även om välfärdssverige inte är sig likt. Men jag har besökt ett polskt sjukhus en gång och det var som en mindre tidsresa.

K


Smooth sailing

Veckan går, jag jobbar, dricker kaffe, äter, tittar på SVT Play, jobbar lite till. Har med något undantag inte varit ute särskilt mycket i veckan men det har varit skönt med några lugna dagar eftersom det varit ganska mycket på jobbet.

Under dessa lugna polska vardagar tänker jag tillbaka på de första omvälvande månaderna då jag fick slåss mot telebolag, lägenhetsagenter, aggressiva grannar och en sönderfallande (stundtals brinnande, stundtals iskall) lägenhet för att få ihop vardagen. Mycket av det skulle nog frustrera en polack också men som grädde på moset fick jag kulturkrocksaspekten (de är förvånansvärt stora för ett grannland) och språkbarriären.

Jag har gjort många analyser kring det polska samhället under min tid här och upptäckte att Kobra i SVT har väldigt liknande förklaringar till den polska identiteten. Ett mycket intressant program som kallas "Vem ska skriva Polens historia?" finns att se här.

I helgen ska den lugna veckan kompenseras med dragshow och gömda barer. Är det tänkt.

K

Bilder från helgen

Som lovat, en visuell redovisning av helgens äventyr:


NATIONALDAG:












MILITÄRSOPPKÖKVÄGSTOPP:








THE JESUS:








BERLIN:
















K

Polsk helg

Jag glömde ta med min kamera i helgen när jag hälsade på Martas familj så jag har fotat med Martas, därför kommr bilder först när de är dropboxade. Är mycket trött efter en trevlig och intensiv helg, jag har lärt ut svenska, upptäckt hur gott det är med vit korv, svängt om Berlin, sett världens största Jesus, besökt gravar, deltagit i världens kortaste mässa (knäböj-sjung-knäböjkollekt-hejdå), varit på släktmiddag, spelat Wii, sett nationaldagsfyrverkerier och ätit rogale. Inte klokt vad mycket man kan pressa in på en långhelg!

K

Anteckningar från ett källarhål

Okej, inte ett källarhål men likväl en källare. Jag har anlänt till Poznan där jag ska spendera den polska nationaldagen tillika Martas födelsedag med hennes familj. Tyvärr förstår inte hela världen det stora med den polska konstitutionen och jag måste göra en konferens idag, därför placerad i källaren med dator och telefon. Det börjar lukta konstututionsfödelsedagsmiddag uppifrån.





Det finns några procents chans att vi åker en sväng till Berlin i morgon, i så fall får jag en liten dröm i mitt flexibla jobb uppfylld, nämligen att jobba från ett café i Berlin. Vi får se.

Glad konstitutionsdag! Heja Polen.

K

Mycket nytt

Idag är det svårt att välja. Ska jag skriva om att Kopernikus hårstrån finns i Uppsala, att polackerna har byggt världens största Jesus, att "Pianisten" Władek Szpilman anklagas för samröre med Gestapo, att man nu ska kunna cykla över till Tyskland eller att en bok med politiska okvädningsord är på gång? Ni får välja själva genom att besöka den polsk-svenska web-bulletinen.

K

Grabbarna Grus

I helgen hade jag besök av pappa och hans entourage, en fantastiskt trevlig helg med mindre bra väder men det gjorde inte så mycket. Glada Grisen och råbiff var självklara stopp, och så var det alltifrån skybar till sjabbiga Praga-kvarter för att få stadens alla kontraster. Det är roligt att visa runt när ens besökare är så intresserade!

Jag har börjat förbereda för Sverige-flytt och skickade hem en del av bohaget med killarna. Börjar kännas som slutet på den här eran, men jag är fast besluten om att fortsätta spendera tid här.

Nu har jag iaf ett lyxigt skafferi med både Kalles Kaviar och saltlakrits! Här kommer en bildkavalkad:




Vi kickade igång helgen med ett deppigt men intressant besök på Upprorsmuséet.



Var det något som trodde att korsdemonstranterna hade gett upp? Icke,
så det fick mina besökare också uppleva live.



Pappa möblerade om på skybaren



Hissbild!



Militärkyrkogården, här med gravar från första världskriget.



Denna sötnosen klättrade upp på pappa i Łazienkiparken. Ekorre var för
övrigt ett av de första orden jag lärde mig på polska - wiewiórka.



Marta hängde med till undergroundbarerna bakom fina gatan Nowy Świat
och berättade om det polska vårdsystemet för de intresserade doktorerna.



Sista kvällen var vi less på polsk mat och gick till det bästa thaistället
som ligger nära mig.



Jag fick som sagt hem en massa av mina saker med grabbarna, bland
annat min röda cowboyhatt :)


K


Spejsigt


Det futuristiska TV-huset i Warszawa.

K

Röd måndag

Ja igår var det alltså röd dag här i Polen, mycket trevligt med långhelg. Gårdagen var röd också för att jag skar upp min lilltå på ett trasigt glas och kunde gått på vilken halloweenfest som helst med den kostymen (nej jag ska inte publicera några bilder). Konstigt nog har det knappt gjort ont överhuvudtaget. Jag är kanske fortfarande i chock.

K

Allhelgona

Jag har spenderat en del tid i Polen nu men alltid lyckats missa allhelgonahelgen som är en väldigt speciell högtid här, så därför var jag idag glad åt ännu en solig höstdag då jag kunde promenera genom stan upp till Powążki, en mycket speciell kyrkogård, för att se vad som var på gång. Det var lite komiskt att utanför kyrkogårdens murar mötas av kravallstaket, uppsatta för att bringa ordning i den folkström som var på väg för att besöka gravar och tända ljuslyktor.

Powążki är en enorm kyrkogård med smala gångar och höga träd, väldigt vacker på hösten när gravarna smyckas av bronsfärgade löv. Här är många storheter (som kompositören Władek Szpilman) begravda och även några som inte är fysiskt begravda här (som tex Chopin) har speciella minnesplatser. En sk som utmärker den här kyrkogården är de många religiösa statyerna och symbolerna som ger en märklig stämning åt platsen.





























K

RSS 2.0