Post konferensum

Konferensdagarna är över och jag har känt det som om jag har haft den värsta baksmällan i mitt liv, helt klart en konsekvens av spänningarna kring första konferensen och att visa stan för en massa folk timme efter timme efter timme. För mycket strålkastarljus. Igår sov jag till och från fram till fyra varpå jag släpade mig iväg till en italiensk restaurang för att fira min finska kompis ettårsdag med Warszawa. Jag gav honom ett gäng frågor att fundera på, tex hur detta året har förändrat honom.

Eftersom jag och finnen alltid testar nya ställen växte tanken på en gemensam restaurangblogg fram. Om inte annat som en logg för oss själva. Vi får se.

Idag ska jag bjuda en annan kompis på löksoppa men först har hon lovat följa med mig till den arga tanten som har mina räkningar och depositionen från den gamla lägenheten och tolka.

K

Ps. Världens trevligaste toalett finns i Warszawa. Så ni vet.


Första jobb-podcasten klar!

K


Polen vaknar

Den Vita Häxan börjar förlora sin makt över Polen. Vinterns järngrepp har lossnat och snön har nästan smält bort. Vindarna är riktigt ljumma och i parken syntes gräs. Igår var det uppåt 10 + och sol. Vi får väl se om statyerna runt om i stan löses från sin fångenskap och börjar leva igen. Hade faktiskt varit intressant att träffa Josef Piłsudski.

Nu drar konferens-dagarna igång och jag ska precis kila iväg till den polska registryn (huvudkontoret för .pl) för en rundtur.

K

Don't miss

Har två sjuka besökare och en jädrans massa jobb. När de åker är det dags att ta emot kollegor för en Warszawa-konferens där jag och Gabi planerar att visa runt litegrand. Kanske revben på Glada Grisen, gettomur, gamla stan, kulturpalatset och gurkdrinkar i Skybaren på Marriott. På torsdag är det någon slags Gala Event i den snobbiga parkrestaurangen Belvedere alldeles nära mig. Kommer få träffa en massa nya kollegor så det blir fler ansikten på rösterna. Alltid trevligt.


THE SIGHTS OF WARSAW:


Mina gamla hoods i gamla stan. Känner ni igen mina fönster?



Hus vid muren, ja ni har sett den här förut...



Ölrör och kommunistiska sammetsgardiner på Glada Grisen
(som egentligen heter något helt annat)



Drinkar baserade på inlagd gurka i Europas högsta Skybar


Stalins tjusiga palats



Fontän i en av de fina parkerna
K

Ett rum med mera utsikt

Mer vyer från min storslagna utsikt. Nu har snön smält på min lilla franska balkong och jag vågar mig ut för det gick inte undgå att det is- och snöröjdes på taket häromdagen (under en telefonkonferens).



Om man tittar åt vänster på balkongen



Samma vänster by night



En spårvagn stannar nedanför



Vid första anblicken ser det ut som om den lilla bilen
bundits vid stolpen i väntan på sin ägare. Det gjorde
att jag tyckte den såg så ensam ut under gatlyktan.

K

Krönika # 2

Ny krönika uppe i Kristianstadsbladet idag!

K

Se upp!

Trottoarerna är avspärrade, det rinner, droppar och ramlar från taken överallt. Det finns mer eller mindre meningsfulla sätt att dö på och istapp i huvet har för mig alltid känns som ett av de minst meningsfulla. Jag höll på att åka dit nyligen när en stor isklump föll ner framför mig. Polen smälter. Jag är rädd att gå ut. När jag går på en trottoar tittar jag konstant uppåt, det kommer väl sluta med att jag snubblar på nåt och slår huvet i trottoaren i stället.




K

Internet - inte rätt

Sjuk. Självömkan, jobb, sömn, film som gäller. Och samtal med min kära internet-leverantör. Tydligen är det fel på de flesta av de räkningar jag fått på senare tid (en himla tur att jag ifrågasatte summorna) så nu ska jag inte göra något förrän jag fått reklamationsbesked om ca två veckor och sen ska nån ringa mig och säga hur mycket jag ska betala av de felaktiga räkningarna för några nya räkningar med rätt summor kan de inte skicka ut. Detta är ändå den största internet-leverantören i Polen, motsvarande Telia i Sverige. Det är nästan imponerande hur mycket de lyckats strula till hittills. Jag undrar om det ens finns ett polskt ord för flexibilitet.

K

Polsk kräftgång under Kaczynski

Jag vet inte hur väl ni känner till Kaczynski-bröderna som regerade Polen för några år sedan. De blev bortröstade i ett extra-insatt val redan efter två år men de han ställa till med en hel del skada under den korta tid de hade makten. Vice premiärminister Roman Giertych var passionerad homofob och drog inte sällan likhetstecken mellan homosexualitet och pedofili. Pride-paraden förbjöds under Kaczynskis styre vilket ledde till en fällning i EU-domstolen.

Brödernas parti PiS (Lag och Rättvisa) var även mot abort och för stränga straff, ni vet, allt som är ultrakonservativt. Partiets samarbetspartner var partiet Självförsvar, lett av Andrzej Lepper, en fd bonde som gav sig in i politiken när hans gård gick i konkurs. Lepper har bland annat mottagit titeln hedersdoktor vid en öppet anti-semitisk institution i Kiev.

Idag kan man läsa att Lepper blivit dömd för en annan skandal som rullades upp för några år sedan. Han och en partikamrat tvingade kvinnor på partiexpeditionen till sex i utbyte mot jobb. När en kvinna blev gravid tvingade de i henne abort-piller. Så mycket för den starka "moralen".

K



Anticimski

Hittade den här i min nya lägenhet. Några tips på vad det kan vara och vad heter Anticimex på polska?


K

Status quo

Har det ganska stressigt på jobbet och är dessutom i Sverige några dagar så det är dåligt med polsk input för tillfället. Men det kommer.

K

Det fina i kråksången

Ännu en bild från fredagens långpromenad. Warszawas parker är väldigt vackra på sommaren men även på vintern har de sin charm med all snö och solen som lyser in mellan träden så att den glittrar. Det här paret passade på att njuta av utsikten.

K

Katyn och sanningen

Följande nyhetstexts finns idag att läsa i den polsk-svenska web-bulletinen. Den här delen av historien är fortfarande nutid. Polackerna fick upprättelse efter decennier av lögner, en upprättelse som återtogs. Är de på väg att få den åter?

"Putin inbjuder Tusk till minnesceremoni i Katyn
Publicerad 2010-02-04 20:28

Rysslands regeringschef Vladimir Putin har bjudit in premiärminister Donald Tusk att delta i en minnesceremoni vid Katyn i april i år.

1940 avrättade stalinistiska trupper över tjugotusen polska krigsfångar utanför Katyn i nuvarande Ukraina. Under alla år har först Sovjetunionen och senare Ryssland förnekat sovjetisk inblandning i morden. Sovjetunionens sista generalsekreterare Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin tillstod att det var Stalins säkerhetstrupper som begått massmorden, men under Vladimir Putins tid som president och premiärminister har Ryssland återgått till sin gamla strategi och i stället lagt skulden på Nazityskland.

Händelserna är fortfarande ett öppet sår för polackerna, många människor har någon nära anhörig som försvann i samband med Katynmassakern, och under kommunisttiden var det förbjudet att forska efter deras öde.

Nu bjuds alltså den polske regeringschefen in till en minneshögtid, vilket tyder på att Moskva vill lätta upp relationerna med Polen i denna känsliga fråga. Putin blir också den förste ryske ledare som gör ett besök vid kyrkogården på platsen. (Warsaw Business Journal, Polskie Radio och wB 4 jan 10)"

K

Var är du Pawel?

Det här flygbladet satt uppsatt på en busshållsplats nära mig. Folk försvinner ju överallt i världen men det var något så hjärtsnörpande med det här, undertecknat mamma, pappa, mormor och en massa namn som jag antar är syskon.

Pawel vi älskar dig, kom tillbaka!!!!

Om du har sett vår bror så hör av dig




K




Tinky Winkys armé

Kommer ni ihåg för ett par år sedan när den polska barnombudsmannen gick till attack mot en Teletubby för att hon tyckte den gav ett homosexuellt budskap? Det var det faktum att den var lång (vilket indikerade att det var en man) och samtidigt bar handväska som fick henne att bli orolig för de polska barnens väl och ve. Den var dessutom lila, huanemej. Efter massiv kritik från omvärlden valde hon dock att låta sig övertygas av en känd polsk sexolog om att lilla Tinky inte var ett hot.

När jag och Gabi var nere på stan igår för att göra vår podcast såg vi de här figurerna på en husvägg:


"VI ÄR MÅNGA"



K

ccNSO Warszawa podcasts

Att jobba på distans 2010 behöver inte betyda total anonymitet, detta var ett av ämnena vi stötte och blötte under de intensiva dagarna i Bryssel. Resultatet blev bland annat en egen Youtube-kanal för vår avdelning ccNSO (landsdomäner) som vi nu tänker fylla med olika typer av podcasts och vloggar. Det första uppdraget blir en introduktion av ccNSO-sekretariatet dvs mig och Gabi. Många tror att all ICANN-personal jobbar från USA och därför tänkte vi presentera vår bas i Warszawa. Solen skiner idag så det passar alldelles utmärkt att tala framför Stalins kulturpalats och de moderna skyskraporna downdown. Resultat följer.

K

Varför Warszawa?

Det var egentligen först när jag började åka hit till Bryssel då och då som jag insåg att en sak jag verkligen gillar med Warszawa är dess stadsplanering, alla öppna ytor. Bryssel är väldigt trångt medan Warszawa har många stora öppna torg och gott om plats mellan husen. Om man skulle bli släppt nånstans i stan skulle man inte behöva känna till den så värst väl för att kunna navigera. Jag antar att jag få tacka kommunismen och den socialrealistiska byggnadsstilen för det. Det verkar onekligen som att stadskemi existerar i lika stor grad som personkemi, det är likadant för mig i Sverige. Att bo i fel stad skulle vara som att vakna varje morgon bredvid en person man inte trivs med. Warszawa och jag har våra duster, ibland pratar vi knappt med varandra men där finns någon slags ömsesidig kärlek i botten, en känsla av att det stämmer.

Bryssel är en angenäm stad och det är verkligen trevligt att åka hit och träffa kollegor, jag blir varje gång hänförd över hur mycket man faktiskt lyckas uträtta när man träffas face-2-face. Själva staden är dock ingen jag skulle vilja somna och vakna bredvid. Idag åker jag hem till mitt WaW.

K

Busy in Brussels

Jag tycker inte jag behöver säga så mycket mer för Gabi har redan laddat upp en bild på en hårt arbetande jag. Gå tlll hennes blogg så får ni se den!

K

På spaning efter Europa

Bryssel i morgon och sedan (äntligen) Sverige på söndag. Det blir tre länder på sex dagar. Är jag en så kallad europé?

K

RSS 2.0