Katyn och sanningen

Följande nyhetstexts finns idag att läsa i den polsk-svenska web-bulletinen. Den här delen av historien är fortfarande nutid. Polackerna fick upprättelse efter decennier av lögner, en upprättelse som återtogs. Är de på väg att få den åter?

"Putin inbjuder Tusk till minnesceremoni i Katyn
Publicerad 2010-02-04 20:28

Rysslands regeringschef Vladimir Putin har bjudit in premiärminister Donald Tusk att delta i en minnesceremoni vid Katyn i april i år.

1940 avrättade stalinistiska trupper över tjugotusen polska krigsfångar utanför Katyn i nuvarande Ukraina. Under alla år har först Sovjetunionen och senare Ryssland förnekat sovjetisk inblandning i morden. Sovjetunionens sista generalsekreterare Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin tillstod att det var Stalins säkerhetstrupper som begått massmorden, men under Vladimir Putins tid som president och premiärminister har Ryssland återgått till sin gamla strategi och i stället lagt skulden på Nazityskland.

Händelserna är fortfarande ett öppet sår för polackerna, många människor har någon nära anhörig som försvann i samband med Katynmassakern, och under kommunisttiden var det förbjudet att forska efter deras öde.

Nu bjuds alltså den polske regeringschefen in till en minneshögtid, vilket tyder på att Moskva vill lätta upp relationerna med Polen i denna känsliga fråga. Putin blir också den förste ryske ledare som gör ett besök vid kyrkogården på platsen. (Warsaw Business Journal, Polskie Radio och wB 4 jan 10)"

K

Kommentarer
Postat av: Gabi

Åh, skönt att höra!

2010-02-08 @ 16:15:33
URL: http://ibag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0