Utlandsröstning

En helt ny erfarenhet, ganska spännande. Tyvärr glömde jag mitt röstkort hemma som jag så fint lagt upp på bordet och fotat men det gick bra ändå eftersom jag hade mitt pass. Nu har jag en souvenir i stället till min scrap-booking-hobby som ännu inte har tagit sig några fysiska uttryck.

 


I alla fall. Ambassaden bestod av ett litet rum med ljusblått överallt och en fondvägg med ett foto på havet som jag tror hade hamnat lite snett. I andra ändan av rummet fanns två luckor med tjänstemän och på sidan en vit dörr med texten "Röstrum".

Det var jag, ett polskt svensktalande par, två polska svensktalande tanter och en stockholmare som såg närmast hemlös ut, rufsigt hår och urinfläckar kring gylfen. Jag undrade över polackerna, hur de hamnat där, kanske hade de flytt(at) till Sverige under kommunisttiden och efter många år när landet blev fritt igen flyttat tillbaka men ändå behållt engagemanget för det svenska samhället. Stockholmarens historia skulle jag för övrigt också gärna tagit del av.




Medan jag väntade funderade jag på det faktum att en ambassad är en plätt geografisk mark för det land den tillhör, där det landets lagar gäller. Jag borde alltså kunna gå in på ambassaden och göra något som är lagligt i Sverige men olagligt i Polen och komma undan med det. Jag kom dock inte på något sånt så jag väntade bara snällt.

Efter att paret tagit ungefär 20 minuter på sig och ambassadtjänstemannen knappt orkade servera fler pressade leenden med sina svar så var det min tur. Jag fick gå in i den lilla lilla röstskrubben där de lagt upp alla valsedlar i fönsterkarmen. Jag fick bara rösta till riksdagen medan den polske gubben före mig fick rösta även till landsting och kommun, varför har jag ingen aning om.

Vad jag röstade på? Så roligt ska vi inte ha.

K

Lazy?

När man är med i andras bloggar slipper man blogga själv.

K

Grönt & skönt

Är alltså tillbaka i Waw efter två svängar till Sverige och en sväng till Sicilien. Nästa trip går till Kroatien om en och en halv vecka och därefter eventuellt direkt till Bryssel följt av L.A i början av oktober för en work retreat. Men just nu är jag här och det är varmt som vanligt, 28 grader när jag kom igår vid 19-tiden. Idag har Polen-kontoret jobbat från café med sällskap av Karmas utsökta glasslatte.

På bilden ser ni lite polsk folklore i min fönsterkarm, skålen (som jag spanat på länge) var en födelsedagapresent från Gabi och den är typisk för polskt hantverk. Idag har jag fyllt den med Avocado, lime och gröna tomater. Samovar-grejen till höger används ofta på pubar och i hem för att värma ölen på vintern. Nej, ni som inte smakat julkryddad varm öl i Polen kan faktiskt inte rynka på näsan.


 

K


Fattigt

Uppdateringarna kommer, jag har varit på semester! Kortfattat är det såhär:

- Polackerna har hittat nåt nytt att bråka om, något så smaskigt som en politiskt laddad religiös symbol.

- Den polska sommaren har varit varm men översvämmad och jag har lyckats se området runt Warszawa lite mer.

- Det är nu klart att jag är krönikör i Kristiandstadsbladet en gång i månaden ävern i höst.


En fotbollsplan. Ja, faktiskt. Ser ni målen sticka upp?


K

Kazimierz Dolny

Här kommer några biler från förre helgens utflykt till den gulliga staden Kazimierz Dolny:


I den fina lilla staden precis innan stormen...

 

 

Vi gick upp på berget precis efter stormen och dimman låg fortfarande tät

över kullarna

 

 

Såhär vacker kan en översvämning se ut

 

 

Den godaste fisk man kan be om vid floden Wisła


K

RSS 2.0