Shopoholy

Den här bilden tycker jag speglar den ambivalens Polen befinner sig i och som märks på olika sätt. Landet har varit en demokrati i drygt 20 år och har ett rejält bagage med sig från den senaste ockupationstiden som innebär en slags stagnation i utvecklingen av det kommersiella samhället (den som skett på andra ställen). Samtidigt finns det en iver att hinna ikapp andra Europeiska storstäder och det byggs i varenda hörna med olika lite craazy vinklar. Det finns en stark hängivelse åt religionen och de budskap katolicismen står för men stan är full med små sexshops och visitkort från prostituerade med bilder man hade kunnat vara utan (inga headshots om man säger så) pryder gatorna som strössel på en tårta.





På bilden ser ni en riktigt gammal stenkyrka som håller på att tvättas (ja, det mörka är faktiskt smuts och inte en annan slags sten). På den här heliga byggnaden som man nu anstränger sig för att göra ren och fin har man smällt upp en stor ölreklam. Inte den bästa ölen heller. Reklam finns precis överallt i Polen, kanske det tydligaste exemplet på överkompensation pga tidigare förbud. Skyltar hänger från folks balkonger i stan och på landet, vart man än går möts man av ett myller av färgsprakande budskap av olika slag. Jag antar att detta är bildbevis på vad som står högst i rang i dagens Polen trots allt och som gör att vi faktiskt måste erkänna landet som en jämlike. Maximen "Ingenting är heligt för kommersialismen" - nu även i Polen!

K

Kommentarer
Postat av: H. Simpson

Mmm, beer!

2009-10-21 @ 06:08:50
Postat av: Moa - En magisk purt til en anan värd

Åh, ja hon förvirrar mig. Men jag kan ju inte be henne byta namn. Brukar alltid hålla utkik efter dina kommmentarer. Men den här kändes inte riktigt du på något sätt.



Fantastiskt märklig bild måste jag säga, haha. Undra vad som hänt om man satt den ölreklamen på glimåkra kyrka.

2009-10-21 @ 11:23:09
URL: http://www.moa-fatamorgana.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0