Pappa Påven

Det är lätt att tro att polackerna är så glada i Johannes Paulus II för att han var polack. Visst är den stoltheten säkert en del i hans enorma popularit här, liksom det faktum att den stora majoriteten av polackerna är katoliker. Det är dock mycket mer bakom JPs storhet här än "killen från vår gata är på tv", han hade nämligen ihop med Lech Wałęsa en mycket avgörande roll i polackernas kamp mot kommunismen och det faktum att landet slutligen gjorde sig fritt förtrycket. Kommunisterna gjorde mycket för att förbjuda religiösa uttryck under ockupationen men påven var som ni säkert förstår out of reach, inte ens Stalin kunde ge sig på honom (även om det spekulerades i Sovjets inblandning i ett mordförsök 1981 då JP skottskadades i buken). Skyddet han hade i sitt ämbete gjorde att han kunde stå och tala till polackerna, uppmana dem att gå emot kommunismens förtryck och slå sig fria. Han ingav dem hopp och mod i en sådan utsträckning att till och med Obama ligger i lä.

Den första resa han gjorde som påve gick 1979 till Polen och när han stigit av planet böjde han sig ner och kysste marken. Bilder från besöket ser ni här:



Så var han ju ändå påve och tyckte sådant som påvar tycker.... mmmm. Om man dock ser detta i ett politiskt ljus och lämnar den värdekonservativa sfären till ett annat forum (don't get me started), så får man konstatera att han faktiskt var en hjälte för polackerna i deras väg mot demokrati.

Johannes Paulus II dog av en urinvägsinfektion i April 2005. Då grät folk öppet på gatorna i Polen.

K

Kommentarer
Postat av: Karin

Det var ny kunskap för mig. Vad kunnig du är sis:)

2009-09-25 @ 08:17:11
Postat av: Ilkka Salokannel

Hej,
Året är 1978 och jag äter middag hemma hos en företagsledare i hans hus utanför Warszawa. Just då, då vi sitter till bords, kommer ett av barnen in i matsalen och meddelar den stora händelsen, varpå alla rusar till TV,n. Polen har fått sin första påve. Dyraste champagnen korkas upp och lyckan är total. Ett minne för livet att ta med hem.

2014-01-04 @ 13:58:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0